Sportondervloeren waar moet ik op letten?

Sportondervloeren waar moet ik op letten?
31 oktober 2018 Fitnesstegel.nl
sportondervloeren

Sportondervloeren waar moet ik op letten?

Wij krijgen deze vraag vaak van onze klanten te horen. Om deze vraag echter zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden is het belangrijk de volgende aspecten vooraf te weten: dikte topvloer (4, 6, 8, 10, 12 of 14mm), type gebruik (crossfit, cardio of krachtraining) en het type onderliggende vloer (beton, zand, hout etc.). Bij grootschalige projecten raden wij aan eerst een aanvraag te doen met daarbij zoveel mogelijk project gerelateerde informatie. Op basis van uw project kunnen wij dan, in overleg met u natuurlijk, een passende oplossing aanbieden.

Overzicht voordelen sportondervloeren

  • Extra dempend (geluid, trilling & val)
  • Beschermend (ondervloer, materiaal & sporter)
  • Makkelijk te plaatsen (snel een groot oppervlak bedekken)

Bestaande vloer

Dit maakt voornamelijk het verschil ten aanzien van het dempen van contactgeluid en trillingen. Er zijn veel verschillende vloerconstructies en het uiteindelijke effect (geluiddemping, trilling, isolatie etc.) van een sportondervloer kan hierbij sterk verschillen. Bij betonvloeren is het ook belangrijk dat de trilling goed gedempt worden zodat er geen scheurtjes of barstje in kunnen ontstaan. Bij bovenliggende vloeren is contactgeluid demping een grotere factor.

Gebruik

Voor sportomgevingen waar intensief op wordt getraind met zware gewichten of apparatuur raden wij aan te gaan voor een sandwichvloer of crossfittegels met noppen. Voor normaal gebruik (cardio / oefeningen & dans) is een sportvloer van 6 tot 8mm in de meeste gevallen wel genoeg. Bij een sandwichfloor (situatie afhankelijk) raden wij een ondervloer dikte van ongeveer 8mm aan (voor onder een sportvloer van 6mm & bij plaatsing op betonvloer). Het is bij dit soort gebruik belangrijk dat geluid en doorslag goed gedempt worden maar de gehele vloer niet te elastisch wordt. Als een vloer namelijk te veerkrachtig is kunnen vallende gewichten gaan stuiteren, dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen in de sportschool.

Dikte topvloer

De sportvloer toplaag is van nature al dempend, maar met sportondervloeren kan dit verder geoptimaliseerd worden. Voor normaal gebruik (cardio, dans & standaard oefeningen) raden wij altijd aan te gaan voor een dikte van ongeveer 6mm, bij intensieve sporten is dit 12 tot 16mm. De twee vloeren kunnen hierbij vast gemaakt worden door ze te verlijmen. Wij raden aan hierbij te gaan voor een vezelhoudende dispersielijm of een twee componenten epoxy lijm. Dit geldt voor de matten, puzzeltegels en de sportvloeren op rol. De crossfittegels kunnen in de meeste gevallen los op de verlijmde ondervloer worden neergelegd, mits deze goed worden opgesloten.